2.2 Daglige gåture

gåtur

Gør daglige gåture til en vane. De daglige gåture kan bruges på en måde, så de bliver til en uvurderlig hjælp — både når du skal løse mindre problemer og klare større udfordringer.


Gåture er godt for både krop og psyke, og de kan have en særlig ekstra funktion, når du går i gang med at ændre livsstil og livsvilkår.

Brugt rigtigt kan daglige gåture blive din redning, når du løber ind i problemer, eller hvis du i en eller flere perioder er ved at løbe sur i det hele.

Daglige gåture:

 • modvirker stress
 • får kreativiteten til at stige
 • har en positiv indvirkning på humøret
 • forbedrer regulering af blodsukker og hormoner
 • er på samme måde som anden motion med til at forebygge en lang række sygdomme
 • forbrænder kalorier.

Gåture kan indirekte have stor indflydelse på, hvordan dit slankeprojekt kommer til at forløbe.

Gå dig til gode løsninger

Når du satser på at ændre vaner, har netop evnen til at finde gode løsninger stor betydning, og her kan gåture være en hjælp.

Når stressen falder, og kreativiteten stiger, har du lettere ved at finde mulige løsninger på de problemer og udfordringer, du støder på, når du begynder på at forbedre din kost, livsstil eller andet i dit liv.

Det er en mere eller mindre kendt hemmelighed, at filosoffer og andre tænkere gennem tiderne har fået nogle af deres bedste tanker og erkendelser på lange gåture.

Forfattere og musikere får inspiration og nye ideer på gåture i naturen.

Forretningsfolk finder mulige løsninger på problemer og udfordringer i forretningslivet på lange gåture.

Personer, der føler sig trængt op i en krog, kan få mere ro på, og nogle gange pludselig få gode ideer til mulige løsninger, de ikke tidligere havde tænkt på, når de begynder at gøre gåture til en vane.

Der er mange eksempler, og videnskabelige undersøgelser har bekræftet denne forunderlige virkning af gåture.

En undersøgelse fra Stanford Universitetet har fx vist, at gåture gør os mere kreative og forbedrer vores evne til at løse problemer. Deltagernes kreativitetsniveau blev undersøgt, både når de sad ned, og når de gik. Det viste sig, at en persons kreativitet blev øget med omkring 60 % under gang.

Gå stress og dårligt humør væk

Vi ved, at stress er en væsentlig faktor, der får de fleste til at spise for meget og/eller det forkerte, og at gåture virker afstressende. Altså endnu en væsentlig grund til at gøre daglige gåture til en del af din nye livsstil.

Dansk forskning har vist, at en gåtur i skoven kan virke afslappende, gøre os mere kreative og give et mentalt overskud. Det fremgår af en artikel på videnskab.dk: Naturen kan gøre dig kreativ.

Ifølge en artikel i Kristeligt Dagblad — En gåtur i skoven forandrer hjernen og bekæmper bekymringer — har amerikanske forskere påvist, at skovens grønne løv og havets brusen rent faktisk forandrer hjernen. De konkluderer, at selv korte ture i grøn natur rent faktisk forandrer hjernen og har en målbar og positiv effekt på negative tanker.

En del praktiserende læger og psykologer kender værdien af gåture og har længe anbefalet gåture i naturen til patienter, der døjer med tungsind, stress og depression.

Hvad du kan gøre:

 • Gør gåture (og gerne lange gåture) til en fast daglig rutine. Nyd naturen på dine gåture samtidig med, at du bruger tiden eller noget af tiden på at overveje og gennemtænke de problemer og udfordringer, du har med at gøre slankeværdien af din kost tilstrækkelig høj. Du vil opdage, at du ofte får gode ideer eller kommer på mulige løsninger, der kan afprøves.
 • Tænk på alle problemer som udfordringer, du vil prøve at finde løsninger på.
 • Hvis du løber ind i næsten håbløse situationer, så tænk på dem som store udfordringer, som du hen ad vejen nok skal få klaret.
 • Hvis du er sur eller er frustreret over et eller andet, og det øger din lyst til at spise mere usundt eller kalorierigt, så gå en tur i stedet for at finde lidt midlertidig trøst eller ro ved at spise.


Din tjekliste

[frontend-checklist name=”Sikker slank — godt i gang”]

Nedenfor kan du skrive dine kommentarer, spørgsmål eller forslag til ovennævnte — og/eller evt. svare på andres kommentarer …

4 kommentarer til “2.2 Daglige gåture”

 1. Det er bare svært at få tid til. Hele dagen er jo fyldt op og når man så når aften orker man simpelthen ikke at bevæge sig ud i mørkt, koldt og surt vejr.

  Svar
 2. Det er svært at få gjort det til en vane at gå en tur hverdag. Håber det bliver lidt nemmer når det bliver lyst om aftenen.

  Svar

Skriv en kommentar