Beløn dig selv

Af John Buhl den 04. januar 2015

Din hjerne har en grundlæggende mekanisme, der husker og belønner alt det, den vurderer som godt for overlevelse.

Hjernens belønningssystem giver velvære og nydelse, når noget opfattes som værende gavnligt for organismen.

Når du bevidst anerkender, roser eller belønner dig selv, hver gang du har gjort noget, du ønsker at gøre til en vane, vil din hjerne efterhånden forstå, at du skal belønnes for din indsats, og den vil danne stoffer (fx dopamin), som giver dig velvære og nydelse.

Det interessante er, at du med lidt øvelse kan træne din hjerne til at kunne lide de vaner, du ønsker at indføre i dit liv.

Du kan træne din hjerne til at give dig velvære, når du gør de ting, du ønsker bliver til en vane.

Det er hjernens belønningssystem, som motiverer dig til at gentage de handlinger, den opfatter som gavnlige og vigtige for overlevelse.

Blot det, at du tænker — eller bilder dig selv ind — at det er dejligt at motionere (selv om du egentlig ikke er særlig vild med tanken), vil gradvist få din hjerne med på, at det er dejligt og godt for dig — og du får lettere ved at ”tage dig sammen” til motion og nyder den mere.

Gør en bevidst anstrengelse for at bemærke det udbytte, du efterhånden opnår med de nye vaner. Se det positive i det, du er i gang med, og hold din opmærksomhed på de resultater, der vil komme, efter du har forbedret dine vaner.

Hold hele tiden opmærksomheden på det, du vil opnå ved at ændre dine vaner, og find en måde at belønne dig selv på, når du har fortjent det, og husk at give dig selv din belønning.

Det er i de fleste tilfælde bedst ikke at belønne dig selv med slik, junkmad e.l., da det vil træne din hjerne til at have mere trang til det usunde.

Du kan fx belønne dig selv med en god film, en tur i biografen, noget lækkert tøj, massage, en dvd, give dig selv ”lov til” at slappe af efter motion med en god bog i fred og ro — eller hvad du end nyder.

Når du gennemfører noget stort, kan du eventuelt også belønne dig selv med noget stort — en ferie, en ny garderobe, et nyt motionsinstrument eller, hvad du end ønsker dig.

Støtte og opbakning