Hvis du spiser imellem dine hovedmåltider er det meget vigtigt, at du for det meste vælger sunde og kaloriefattige mellemmåltider.
Det er naturligvis bedst at undgå kager og den slags. Også fedtfattige desserter indeholder som regel alt for mange kalorier i form af sukker og andre sødestoffer. Men skal det være, så spis kun kager, desserter o.l. til specielle lejligheder og spis kun lidt.
Frugt som mellemmåltider og dessert
Mange bliver fristet til at spise slik eller noget andet sødt efter et måltid. Her er frugt en sund og god løsning. Prøv fx at stoppe med at spise, før du er helt mæt, og spis så et stykke frugt til dessert — du vil sandsynligvis opdage, at du efter frugten er mæt på en behagelig måde.
Frugt kan sandsynligvis tilfredsstille din trang til søde sager i løbet af dagen. Hav derfor altid frugt i nærheden, så du let kan tage et stykke frugt, hvis du bliver sliksulten. Selv om du egentlig har mest lyst til slik eller chokolade, vil du alligevel opdage, at frugten som regel tager trangen til de usunde søde sager.
En blandet frugtsalat med bær og andre former for frugter kan udgøre et sundt, velsmagende og mættende mellemmåltid, som er let at tilberede i en fart, eller som du kan have stående i køleskabet i en tætsluttende boks.
Forbered dine mellemmåltider på forhånd
Har du let ved pludselig at gå amok med chokolade, chips, peanuts, kager eller andet, er det en god idé, at du har sunde mellemmåltider parat. Når dine mellemmåltider er klar på forhånd, så de er lige ved hånden, når du bliver sulten, er der mindre risiko for, at du spiser for meget eller det forkerte.
Dine mellemmåltider kan være frisk frugt, agurk, gulerødder, cherrytomater eller lignende. Du kan fx lade nogle gulerødder ligge i en skål med vand, som du kan spise af, når du har lyst til et eller anden imellem måltiderne.
Rigeligt med udskårne grønsager i køleskabet kan faktisk være en god ”førstehjælp”, når sulten melder sig.
Frugt bør afgjort indgå i den daglige kost. De indeholder vitaminer, mineraler, kostfibre mv. For mange søde frugter er ikke heldigt på grund af kalorieindholdet, men frugt som mellemmåltider, snacks eller dessert er en glimrende løsning.
Rå gulerødder, skiver af melon, agurkestænger, cherrytomater, mangofrugt, ærter, radiser, et stykke peberfrugt, frisk asparges, en stang bladselleri, en blandet frugtsalat med bær og andre frugter mv., kan udgøre både velsmagende og mættende mellemmåltider, der er lette at tilberede i en fart.
Nedenfor er nogle opskrifter fra e-bogen 303 slankeopskrifter, men du kan også let finde opskrifter på kaloriefattige is, desserter, snacks og mellemmåltider på nettet.
Bananis
(4 personer)
8 bananer
- Blend bananerne (tilsæt eventuelt lidt vand).
- Andre frugter kan eventuelt kombineret med bananerne.
- Nedfrys dem til ønske konsistens.
Opbevares i fryseren.
Tip: Rør nu og da i ismassen under indfrysning, så krystaldannelse undgås.
Pr. 100 g: 391 kJ / 93 kcal.
Pr. portion: 781 kJ / 186 kcal.
Protein: 6 procent · Kulhydrat: 91 procent · Fedt: 3 procent
Snacks
(ca. 10 -12 stk.)
3 store kartofler
50 g revet squash
2 tsk sojasauce uden sukker
1 spsk hakket koriander
2 tsk karry
- Kog de skrællede kartofler. Steg den revne squash på tør slip-let pande.
- De kogte og afkølede kartofler moses og røres med den stegte squash.
- Rør sojasauce, koriander og karry i.
- Tril små runde kugler af dejen, og sæt dem på bagepapir på en bageplade og tryk dem flade.
- Bag dem i ovnen til de tager farve.
- Lad dem køle af. Opbevar dem i køleskabet.
Pr. 100 g: 411 kJ / 98 kcal.
Pr. portion: 96 kJ / 23 kcal.
Protein: 15 procent · Kulhydrat: 76 procent · Fedt: 9 procent