På en måde er hele formålet med slankeklubben, at du lærer at holde af en måde at spise og leve på, som sikrer en sund vægt, du kan fastholde.
Hvis du tvinger dig til at spise noget, du ikke kan fordrage, eller dyrker motion du hader, vil du alligevel ikke fortsætte ret længe.
Overvægtige, der har succes med at tabe sig, og efterfølgende er i stand til at fastholde deres vægttab, har som regel lært at spise sundt og forholdsvist kaloriefattigt, uden at være mere eller mindre afhængige af fastlagte slankediæter.
Hvis din nye livsstil skal være til at holde ud i længden, er det nødvendigt, at du både bliver mæt af den mad, du spiser, og kan lide den.
Det er sandsynligt, at du ikke bryder dig helt så meget om din nye mad i starten. Det er naturligt nok. Du har vænnet din krop til bestemte fødevarer, og du har dine livretter.
Din krop er nok også gennem årene blevet direkte afhængig af visse usunde fødevarer eller bestemte ingredienser i fødevarer.
Men hvis du holder ud og gør en helhjertet indsats for at lære at holde af sund mad uden for mange kalorier, begynder det hele pludselig at blive meget lettere.
Selv om din nye livsstil måske ikke er særlig spændende i begyndelsen, og det måske er besværligt at indlære nye kostvaner, bliver det lettere efterhånden, som du lærer at holde af din nye kost og livsstil, og får den gjort til en naturlig del af din hverdag.
Er det netop det usunde der smager så godt?
Problemet med mange usunde fødevarer er, at de er fremstillet for at appellere til dine smagsløg — ja endog til din hjernes belønningssystem — og give dig lyst til at spise dem igen og igen.
Hvis du hele tiden satser på at spise og drikke det, du har lyst til og giver dig den bedste smagsoplevelse, er der problemer forude.
Fødevareindustrien gør nemlig alt, hvad den kan og må, for at tilsætte ingredienser til maden, der giver dig den bedste oplevelse — ingredienser, der giver maden den konsistens, farve og smag, som appellerer til de fleste.
Farvestoffer får fødevareprodukter til at virke mere indbydende. Salt, krydderier, sukker, aromastoffer og andre ingredienser får selv dårlige råvarer og junkmad til at smage godt. Alt dette, sammen med løgnagtige eller i bedste fald misvisende emballager og reklamer, forsøger at lokke dig til at købe og spise noget, der kun med god vilje kan kaldes mad, og som kan forårsage overvægt og sygdomme.
Du bliver let snydt til at spise ting, der har meget lidt at gøre med rigtig mad.
Selv om det kan være en kolossal udfordring at undgå netop de føde- og drikkevarer, der er designet til at give dig lyst til dem, og som du måske er blevet mere eller mindre afhængig af, er det vigtigt, at du både vænner dig til at have lyst til sunde fødevarer, og fjerner enhver form for afhængighed af fedende føde- og drikkevarer.
Du får sund slankemad til at smage godt på to måder:
- Ved at eksperimentere med opskrifter og ingredienser, tilpasser du maden til dine smagsløg. Ved at ændre lidt på den mad, du holder af, så den også bliver til slankemad, kan du finde eller tilrettelægge en sund kost, der harmonerer med den mad, du kan lide at spise — du fjerner/erstatter sukker eller fedt, tilføjer mere grønt osv.
- Ved at ændre dine smagsløg. Er du vant til at spise usund eller meget krydret mad tager det tid, før du har vænnet dig til sund mad — før du synes sund mad smager godt.
Punkt 2 er sværest, men også vigtigst.
Lær at holde af sund mad
Kedelig og ensformig mad er ikke særligt motiverende, og giver dig alt for let lyst til at vende tilbage til dine gamle kostvaner.
Det kan tage tid at vænne sig til at spise nok sund slankemad, men gør du din nye mad spændende, går det hele meget lettere.
Du kan lære at give din nye mad de smagsnuancer, du holder af, ved fx at bruge bestemte krydderurter og tilsætte retter dine favorit grøntsager.
Din slankemad skal smage godt — eller i hvert fald godt nok — ellers får du svært ved at holde dig til den ret længe.
Det er vigtigt, at du vælger de frugter og grøntsager, du kan lide, men prøv også at eksperimentere med mere utraditionelle slags og nye variationer i tilberedningen.
Du har sandsynligvis igennem mange år vænnet dig til at spise bestemte fødevarer og retter, og du føler måske, at det virker uoverskueligt at ændre ret meget på kosten, men …
Hvad du kan lide og har lyst til er i stor udstrækning en vanesag
Du kan vænne dig til at spise mange grøntsager og anden sund slankemad, og holde så meget af den, at du til sidst ikke eller næsten ikke har lyst til usunde fødevarer.
Det er en vanesag.
Jo flere grøntsager, du kender og er fortrolig med, desto lettere er det for dig at øge mængden af grøntsager i din kost. Jo flere grøntsager og jo flere forskellige slags grøntsager, du spiser, desto bedre. Jo flere typer af frugt, grøntsager, svampe, fuldkorn, linser og bønner, du vænner dig til at spise og holde af, desto lettere bliver det også for dig at udvælge og/eller tilberede sund mad, som hjælper dig med at komme ned i vægt.
Når du holder af din nye kost og livsstil, er det ikke kun lettere at komme ned i vægt. Du har også meget lettere ved at fastholde dit vægttab.
Find gradvist flere og flere fødevarer og opskrifter, du kan lide, som både mætter, er næringsrige og er forholdsvis kaloriefattige.
Af John Buhl den 03. januar 2015