Kød & fjerkræ

Animalske fødevarer er fødevarer der kommer fra dyr — altså kød, fjerkræ, æg, fisk og skaldyr, mælk og mælkeprodukter, ost og osteprodukter.

De to almindligste grunde til, at animalske fødevarer ofte anbefales på slankekure, er, at proteinrige fødevarer virker mættende og øger stofskiftet. Men:

  1. Vi får allerede mere end nok protein i kosten i vores del af verden, og ekstra protein i kosten er sjælden en fordel. For meget animalsk protein i kosten er direkte skadelig.
  2. Det er ikke nødvendigvis heldigt, at fødevarer øger stofskiftet. Læs evt. mere om det i artiklerne: Protein til bedre forbrænding? og Lavere forbrænding og lavere puls forlænger livet.
  3. Du kan med fordel vælge vegetabilske kilder til protein, som også indeholder gavnlige kostfibre og på andre måder generelt er sundere.

Mere grønt, mindre kød

Prøv i første omgang at begrænse indtagelsen af animalske fødevarer, og undgå helt forarbejdet kød, altså kød konserveret ved rygning, saltning eller tilsætning af konserveringsmidler (kødpålæg, skinke, bacon, salami, hotdogs mv.).

Her er nogle forslag til, hvordan du efterhånden kan erstatte meget eller alt kød med vegetabilske fødevarer.

  • Server altid mange grøntsager til retter med animalske fødevarer.
  • Prøv kun at anvende de dyriske fødevarer som smagsgiver, som fx i orientalsk madlavning.
  • Erstat noget af det hakkede kød i fx fars med hakkede champignon eller mosede kartofler. Det giver endda mere smag, og gør retten saftigere.
  • Tilsæt mange revne, rå eller kogte grøntsager til fars, sammenkogte retter, kødsovs, pizza og lignende.
  • Tilsæt kødfars revne grøntsager — fx revne squash, gulerødder, kartofler og/eller pastinak — så spiser du mindre kød og flere grøntsager, næsten uden at opdage det.
  • Bruger du kødsovs, så prøv at komme almindelige grønne bønner i kødsovsen. De skal bare lige koge med i de sidste 2-3 minutter. Det giver en god smag, og du får trods alt flere grøntsager smuglet ind i din kost på den måde. Prøv også at tilsætte porreskiver og andre grøntsager.
  • Kom masser af grøntsager i sammenkogte retter.
  • Brug evt. forskellige former for ”sojakød” eller andre køderstatninger. Spørg i en helsekostforretning, hvis du ikke kan finde den slags produkter i dit supermarked. Prøv evt. at udskifte kød i opskrifter med den samme mængde af en vegetabilsk køderstatning.
  • Begynd et måltid, der indeholder kød, med en råkostsalat. Det er sundt og vil gøre dig delvist mæt, før du kommer til retten med kød, og du spiser måske mindre.
  • Vælg retter, der indeholder mange grøntsager og kun lidt kød, til aftensmaden.
  • Spis altid en råkostsalat før eller til retter med animalske fødevarer.
  • Brug mindre kød end anvist i opskriften eller erstat noget af kødet med veganske køderstatninger.

Nedenfor er nogle opskrifter fra e-bogen 303 slankeopskrifter, men du kan også let finde mange kaloriefattige opskrifter med kød og/eller fjerkræ på nettet. Vælg især retter med meget grønt og begrænsede mængder kød/fjerkræ.

Bøf i fad

(4 personer)

1 squash
1 løg
1 dl letmælk
2 dl harvegryn
400 g magert hakket oksekød
1 dåse hakkede tomater
250 g champignoner
2 tsk paprika
salt, peber

Tilberedning

  1. Skær squash og løg i tynde skiver og læg dem i lag i et ildfast fad.
  2. Bland oksekød med salt, peber, havregryn og mælk.
  3. Form 4 bøffer og læg dem i fadet.
  4. Rens champignonerne, skær dem i kvarte og rist dem på en tør slip-let pande under omrøring.
  5. Kom tomaterne ved og smag til med salt, peber og paprika.
  6. Hæld sovsen over bøfferne.
  7. Bag retten i ovnen ved 250 grader i ½ time.

Pr. 100 g: 352 kJ / 84 kcal. · Pr. portion: 1253 kJ / 298 kcal.
Protein: 38 % · Kulhydrat: 29 % · Fedt: 34 % (11 g pr. portion; 3,2 g pr. 100 g).

Frikadeller

(4 personer)

250 g hakket svinekød
1 gulerod
1 courgette
1 mellemstort løg
2 tsk salt
¼ tsk peber
1 dl mel
1 æg
ca. 1 dl letmælk

Tilberedning

  1. Riv gulerod og courgette på den grove side af råkostjernet og løget på den fine side.
  2. Ælt kødet med grønsager, salt, peber, mel, æg og mælk.
  3. Lad farsen hvile ½ time i køleskabet før anvendelse.
  4. Form frikadeller af farsen og sæt dem på bagepapir i ovn.
  5. Bag dem ved ca. 200° i 20 min.

Pr. 100 g: 471 kJ / 112 kcal. · Pr. portion: 1135 kJ / 270 kcal.
Protein: 27 % · Kulhydrat: 39 % · Fedt: 35 % (10 g pr. portion; 4,4 g pr. 100 g). Værdi: J J

Kålgryde med svinemørbrad

(1-2 personer)

170 g svinemørbrad
125 g porrer
100 g selleri
100 g hvidkål
100 g kartofler
½ dl vand
2 kviste timian eller 1 tsk tørret
½ bdt. hakket persille

Tilberedning

  1. Snit alle grønsagerne fint og svits dem i ca. 2 spsk bouillon.
  2. Læg låg på og lad dem simre i ca. 5 min.
  3. Tilsæt kødet, som er skåret i fine skiver, timian og ca. ½ dl vand.
  4. Lad retten simre færdig i ca. 20 min.
  5. Rør af og til i retten.

Drys med persille ved servering

Pr. 100 g: 292 kJ / 69 kcal. · Pr. portion: 942 kJ / 224 kcal.
Protein: 41 % · Kulhydrat: 42 % · Fedt: 17 % (4 g pr. portion; 1,3 g pr. 100 g).

Bagt kyllingebryst

(4 personer)

4 kyllingebryster uden skind
20 sorte oliven
300 g cherrytomater
1 bdt frisk dild
salt, peber

Tilberedning

  1. Læg hvert kyllingebryst på et stykke bagepapir.
  2. Drys med salt og peber og fordel oliven, halve cherrytomater og hakket dild omkring kyllingebrysterne.
  3. Luk pakkerne omhyggeligt og sæt dem på en plade midt i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min.

Server salat til.

Pr. 100 g: 390 kJ / 93 kcal. · Pr. portion: 848 kJ / 202 kcal.
Protein: 52 % · Kulhydrat: 12 % · Fedt: 36 % (8 g pr. portion; 3,7 g pr. 100 g).

Kylling med kål

(4 personer)

4 kyllingeschnitzler
1 hvidkålshoved
1 løg
1 tsk smør el. olie
1 dåse hakkede eller flåede tomater
2 tsk karry (efter smag)
2 tsk groft salt (efter smag)
lidt kogende vand

Tilberedning

  1. Del kålhovedet i kvarte, fjern stokken og snit det fint (en brødmaskine er udmærket til formålet).
  2. Hak løget mellemfint.
  3. Smelt fedtstoffet i en stor gryde, kom det hakkede løg i og lad det blive klart og blødt.
  4. Svits karryen med et øjeblik.
  5. Tilsæt kålen lidt efter lidt, og vend den grundigt.
  6. Vend hakket tomat i og smag til med salt.
  7. Læg schnitzlerne på kålen, og kom lidt kogende vand over.
  8. Herefter skal det simre en god halv time under låg.

Pr. 100 g: 289 kJ / 69 kcal. · Pr. portion: 1164 kJ / 277 kcal.
Protein: 41 % · Kulhydrat: 26 % · Fedt: 33 % (10 g pr. portion; 2,5 g pr. 100 g).

Kalkunkød i wok

(2 personer)

320 g kalkunkød i strimler

Marinade

4 spsk soyasovs
2 spsk rødvinseddike
2 tsk revet ingefær
1 fed presset hvidløg
1 dl bouillon
750 g grønsager til wog (evt. en frostpose eller skær forskellige grønsager i tynde skiver)

Tilberedning

  1. Rør marinaden sammen og kom den i en plasticpose sammen med kødet.
  2. Luk posen og lad kødet marinere i køleskabet i ca. en time.
  3. Si marinaden fra men gem den.
  4. Varm wok’en op og tilsæt bouillonen.
  5. Svits kødet heri.
  6. Når kødet er færdigt tilsæt grøntsagerne, og gennemsteg det.
  7. Tilsæt resten af ingredienserne og marinaden og lad det simre færdigt ca. 5-10 min.
  8. Smag til med krydderier og servér.

Pr. 100 g: 233 kJ / 55 kcal. · Pr. portion: 1328 kJ / 316 kcal.
Protein: 52 % · Kulhydrat: 35 % · Fedt: 13 % (4 g pr. portion; 0,8 g pr. 100 g).