familie spiser

Kostvaner der slanker

Af John Buhl den 03. januar 2015

Når du lærer at spise mad, der opfylder din krops behov for næringsstoffer samtidig med, at du bliver mæt uden at indtage for mange kalorier, oplever du væsentlig øget sundhed og et vægttab, du kan fastholde.

Spiser du en kost, der er rig på vitaminer og andre næringsstoffer, men fattig på kalorier, taber du dig på en sund måde — og din trang til at overspise vil efterhånden aftage eller helt forsvinde.

Den bedste måde at sænke kalorieindtaget på er ved:

  1. at spise flere sunde fødevarer, der er rige på næringsstoffer og mætter godt i forhold til kalorier. Det er især grøntsager suppleret med andre uraffinerede vegetabilske fødevarer
  2. at spise færre af de fødevarer, der indeholder en del kalorier i forhold til næringsstoffer og i forhold til hvor godt, de mætter. Det vil især sige færre af de tomme eller næsten tomme kalorier i form af sukker, alkohol, hvidt brød, sodavand, olie mv.kigger på kage
  3. kun at spise, når du er sulten.

Når du går i gang med et slankeprojekt er det først og fremmest vigtigt, at du ikke kun spiser fornuftigt til hverdag, for derefter at indtage så mange ekstra kalorier, når det er weekend, på helligdage, i ferieperioder, til fester, på fødselsdage mv., at dit gennemsnitlige kalorieindtag over længere tid alligevel bliver for højt i forhold til de kalorier, du forbrænder.

Du skal blive fortrolig med hvilke fødevarer, du kan spise dig mæt i uden at tage på, og hvilke du helst skal holde dig fra.

Spis mere af det bedste

Har du meget opmærksomhed på at undgå bestemte fødevarer, vil du nok opleve, hvor meget lettere det hele bliver, hvis du i stedet fokuserer på, hvad du hellere end gerne må spise mere af.

En af de væsentligste grunde til, at der bliver flere og flere overvægtige, er, at vi ikke spiser nok af de fødevarer, som holder os slanke!

På en måde kan vi sige, at dine vægtproblemer skyldes, at du spiser for lidt af visse fødevarer.

Det er også bedre og sjovere at fokusere på hvilke fødevarer, du bør spise mere af, frem for at tænke for meget på det, du bør undgå.

Rent psykologisk har vi det bedre med mere end mindre. Det er sjovere at tænke på, at få mere af noget end mindre af noget.

Det er lettere at komme ned i vægt, når du fokuserer på at spise flere af de fødevarer, der mætter godt i forhold til kalorieindholdet, frem for at fokusere alt for meget på, hvad du helst skal undgå eller spise mindre af.

Når det er sagt, så indeholder al mad kalorier og der er kun forholdsvis få fødevarer, du kan spise uhæmmet meget af, uden de kan give problemer med vægten (men de findes!).

Når først du er blevet vant til langt overvejende at spise sunde vegetabilske fødevarer, der mætter godt i forhold til deres kalorieindhold, kan du gøre plads til at spise, hvad du ellers har lyst til, som indeholder flere kalorier.

Spis kun når du er sulten

… og stop med det samme, du ikke længere er sulten

Mange tror, at mæthed er det samme som at være fyldt helt op, og de spiser mere til et måltid, end de har brug for.

En vigtig del af et sundt slankeprogram er, at du kan spise dig mæt og tilfreds uden at indtage for mange kalorier.

Hvis du altid kun spiser, når du er sulten, og stopper med at spise, når du ikke længere er sulten, vil du have rimelig let ved at komme ned i vægt.

Det betyder kun lidt hvor ofte eller hvornår, du spiser. Det mest naturlige er at vente med at spise, indtil du er sulten, og derefter spise, indtil du ikke længere er sulten.

Din krop har mekanismer, som fortæller dig præcist, hvornår du bør spise, og hvornår du bør lade være. Du skal derfor lære at lytte til din krops naturlige sult- og mæthedssignaler, og følge dem.

Spis kun, hvis du er sulten. Du har fået nok, når du ikke længere er sulten.

Det handler ikke om, at du skal spise, indtil du mister lysten til at spise, eller maven er fyldt helt op. Du kan sagtens have lyst til mere lækker mad, selv om du ikke er sulten, og ikke har godt af mere mad.

 Motion og bevægelse