Overvægtige, der sænker indtagelsen af fedt, taber mere kropsfedt end, når de sænker kostens indhold af kulhydrater, selv om de fjerner samme mængde kalorier. Det viser en ny undersøgelse.
Der har i mange år været en heftig diskussion om, hvorvidt det er bedst at fjerne fedt eller kulhydrater fra kosten, når formålet er at komme ned i vægt.
Nogle eksperter siger, at du bør skære ned på fedt, hvis du ønsker at tabe dig. Andre siger, at du skal skære ned på kulhydrater.
Uanset hvem, der har ret, er det kendt, at vi generelt indtager for meget fedt. Og som DTU nævner her er det især det mættede fedt, vi spiser for meget af (altså fedt fra animalske fødevarer). Som nævnt i rapporten fra DTU spiser vi i gennemsnit hele 50 % for meget mættet fedt og kun 3 % af befolkningen har et sundt indtag af mættet fedt.
Og som en tidligere undersøgelse har vist, er det måske især det mættede fedt, du helst skal undgå, når du ønsker at tabe dig.
Mindre fedt og især mindre mættet fedt er altså i sig selv en sund kostændring. Men lad os vende tilbage til den nye undersøgelse, hvor forskerne ville finde ud, hvad der forbrænder mest fedt — at mindste kostens indhold af fedt eller mindske kostens indhold af kulhydrater.
Konklusionen var, at den fedtfattige kost gav hele 67 % større tab af kropsfedt end den kulhydratfattige kost.
Læs evt. mere i artiklen: Fedtfattig kost forbrænder mere kropsfedt
Mindre fedt er altså ikke alene sundere, men også det bedste, når du ønsker at slippe af med fedt på kroppen.
Nogle eksperter fraråder en meget fedtfattig kost, fordi vi så risikerer at få for lidt af de essentielle fedtsyrer.
Det er dog kendt, at en vel tilrettelagt vegetarkost, hvor kun omkring 10 % af kalorierne og måske endda lidt mindre kommer fra fedt, ikke behøver at give problemer. Det vil tværtimod være en sund kost, som gør det en del lettere at komme ned i vægt og især lettere at fastholde de opnåede vægttab.
Men hvis du både forsøger at komme helt ned på ca. 10 % af kalorierne fra fedt og samtidig stadig spiser animalske fødevarer i form af fx magert kød, magre mejeriprodukter o.l. kan det give problemer.
Animalske fødevarer har generelt en uheldig fedtsyresammensætning, så hvis det skulle lykkes for dig at komme ned omkring 10 % af kalorierne fra fedt, selv om du indtager moderate mængder animalske fødevarer, er det risikabelt. Du kommer alt for let til at få for lidt omega-3 fedtsyrer og for meget mættet fedt.
Fedtopløselige vitaminer
Nogle eksperter fraråder en meget fedtfattig kost, fordi den gør det svært at optage fedtopløselige vitaminer. En undersøgelse har da også vist, at et fedtrigt måltid øger optagelsen af det fedtopløselige D-vitamin med 32 % sammenlignet med et måltid uden fedt.
Læs artiklen: D-vitamin og fedtfattig kost
Selv om vi optager hovedparten af fx D-vitamin på selv en ekstrem fedtfattig kost er der øget risiko for mangel på D-vitamin på en fedtfattig kost.
Hørfrø er den rigeste vegetabilske kilde til omega-3. De to vigtigste potentielle problemer med en meget fedtfattig kost — mangel på omega-3 og mangel på D-vitamin — løses derfor snildt ved at tage en teskefuld hørfrøolie sammen med dine D-vitaminer og evt. andre kosttilskud med fedtopløselige vitaminer. Du får derved de vigtige omega-3 fedtsyrer fra hørfrøolien, der samtidig hjælper dig med at optage de fedtopløselige vitaminer.
Men selv om ca. 10 % kalorier fra fedt er nok, hvis kosten er godt tilrettelagt, kan dit første mål være at mindske din fedtindtagelse og især din indtagelse af mættet fedt.
Vælg fx lidt rapsolie, når du mener, at det er nødvendigt at bruge olie i madlavningen (den indeholder omega-3), men få ellers hovedsageligt eller kun fedt fra hele fødevarer, og ikke fra raffinerede produkter som smør, margarine eller olier. Spis evt. en lille håndfuld nødder dagligt (inkl. valnødder, som er rige på omega-3), og fravælg så vidt muligt alle fødevarer, der er tilsat olie eller fedt.