Støtte og opbakning

Af John Buhl den 04. januar 2015

veninderDe fleste, der begynder på et slankeprogram, klarer det fint eller nogenlunde fint i begyndelsen, hvor de har gejsten.

Derefter falder de ofte tilbage til de gamle vaner. Det kan der være mange grunde til, men du vil givetvis have lettere ved at holde fast i de nye vaner, hvis du har god opbakning.

De mennesker, som har succes med at ændre vaner, er ofte omgivet af familie og venner, der støtter dem.

Du skal naturligvis arbejde på at nå den vægt, du ønsker, selv om du ikke har den nødvendige opbakning, men vær da indstillet på at mobilisere en større portion selvdisciplin for at gennemføre dit projekt.

Tips til mere opbakning

  • Forklar din familie og dine venner, hvad du er i gang med. Forklar hvor vigtigt det er for dig, at de støtter dig — især i kritiske perioder, hvor du måske ikke er helt så motiveret. Få så meget opbakning og støtte fra dine venner, familie eller kollegaer, som du kan — og som du føler, du har brug for. Fortæl dem præcist, hvordan de kan hjælpe. Sørg fx for, at de ikke byder dig på slik, kager og andet, som du ønsker at undgå.
  • Når du forbedrer din kost så forsøg, at få din familie med på at ændre spisevaner, også selv om de ikke behøver eller ikke ønsker at tabe sig.
  • Find eventuelt en ven/veninde at ændre kost og livsstil sammen med, så I kan lufte jeres problemer over for hinanden, opmuntre hinanden til at fortsætte osv. Selv det, at I fx mailer sammen som ”førstehjælp”, hvis du pludselig synes, det er svært, kan være nok til, at du igen får mod på at fortsætte.
  • Hold dig så vidt muligt fra negative mennesker, som bevidst forsøger at sabotere dine mål.
  • Omgiv dig med mennesker, som er positive overfor dig og dit slankeprojekt.
  • Giv også dig selv støtte og opbakning. Ros dig selv, når du klarer dig godt. Vær tålmodig. Tag ved lære af dine fejl, når du falder i, og kom hurtigt videre, frem for at påbegynde en større omgang selv-mobning.
  • Beløn dig selv, når du klarer dig godt.
  • Vær aktiv her i slankeklubben — kom med opmuntring eller et tip til medlemmer, der har brug for det, få støtte og opbakning fra andre på slankeholdet, stil spørgsmål og snak med i de fora, du finder i klubben osv.