Vægtkontrol

slankedagbogDu vil altid tabe dig, hvis du skaber et kalorieunderskud. Det er klart nok, men det er slet ikke så let at skabe et kalorieunderskud i en længere periode, og det er stort set umuligt, hvis du griber tingene forkert an.

Når du lærer at spise mad, der gør dig mæt og opfylder din krops behov for næringsstoffer, uden at du indtager for mange kalorier, oplever du en mæthed, der holder længere, væsentlig øget sundhed og et vægttab, du har let ved at fastholde. Læs mere i artiklen: Slankeværdi

Men der er noget at lære. Der er noget at vænne sig til. Det kræver lidt arbejde.

En af de metoder, som kan være en stor hjælp til at holde kuren, er at skrive slankedagbog.

Skriv det ned

Ikke alle behøver at skrive slankedagbog, men det kan i mange tilfælde være afgørende for, om slankeprojektet lykkes. Og har du svært ved at tabe dig, eller har du flere gange forsøgt uden held, er det meget vigtigt, at du fører dagbog, indtil du får kontrol over dine kostvaner og dit indtag af kalorier.

En slankedagbog hjælper dig med at få helt styr på, hvad du spiser, hvor meget du spiser og hvornår du spiser.

Hele pointen med at skrive slankedagbog er, at du bliver helt bevidst om, hvorfor og hvor ofte, du spiser, selv om du egentlig ikke er sulten, samt at gennemtænke og finde løsninger på de udfordringer, du løber ind i.

Din slankedagbog giver dig en klarere fornemmelse af, hvad du gør godt, og hvad du bør ændre. Din dagbog hjælper dig med at forstå, hvorfor du er blevet overvægtig, og hvad der skal til for at nå din idealvægt.

Hører du til dem, som i særlig grad har let ved at overspise og trøstespise, når du er stresset, nedtrykt eller ked af det, vil du opdage, at dine daglige rapporter kan hjælpe dig med at få et mere naturligt forhold til mad. Du bliver lettere helt klar over hvilke tanker, følelser og situationer, der får dig til at spise, selv om du egentlig ikke er sulten.

Skriv slankedagbog på den måde, der virker bedst for dig. Men prøv især i starten at notere:

  • Hvad du spiser
  • Hvornår du spiser
  • Hvor meget du spiser
  • Hvor meget motion du dyrker
  • Hvordan du har det psykisk
  • Erfaringer og råd til dig selv om, hvad du kan gøre for at løse de problemer, der opstår undervejs
  • Skriv også hver uge din vægt og taljemål, så du har noget at sammenligne med.

Har du let ved at trøstespise, eller på anden måde bruge mad til at lægge låg på stress og negative følelser, så skriv også, hvorfor du spiste. Vurder om du spiste, fordi du var ægte sulten, fordi du trøstespiste, hyggespiste eller var lækkersulten.

Lær fra din dagbog

Kig dine daglige rapporter igennem mindst en gang om ugen og sammenlign med de tekster du læser på siderne her i klubben.

Vurder — og skriv eventuelt ned — hvad du klarede godt i løbet af ugen, hvad der eventuelt var mindre godt, og hvad du kan gøre endnu bedre fremover.

Anerkend og beløn dig selv for det, du klarer godt!

Du kan skrive meget andet i dine daglige rapporter. Fx din vægt, din målsætning, dine tanker, motiverende citater — ja, hvad som helst, du synes hjælper dig til at gennemføre de ønskede ændringer i kost og livsstil.

Skriv kun slankedagbog så længe det er nødvendigt

Selv om det er en god idé at skrive alt ned i en periode, skal du før eller senere lære at spise sund mad, når du er sulten, uden du behøver at skrive noget ned.

Når du begynder at få styr på hvad, hvor meget og hvor ofte, du spiser — og er godt i gang med at tabe dig med succes — er det tid til at holde op med at skrive daglige rapporter.

Det er vigtigt at få et naturligt forhold til din mad, uden du behøver at tænke ret meget over det eller føre dagbog. Du skriver dagbog for at holde dig selv til ilden og for at lære af dine fejl og succeser. Når du er fuldt ud bevidst om hvad og hvorfor, du spiser, og har kontrol over dine kostvaner, skal du væk fra at skrive dagbog, men stop ikke for tidligt med din slankedagbog. Nogle mennesker har brug for at skrive dagbog i lang tid.

Det er sandsynligvis bedst, hvis din slankedagbog er en notesblok e.l., som du skriver i med en pen. De fleste har lidt lettere ved at tænke over tingene, når de skriver på papir, frem for på en computer, tablet eller smartphone. Du kan evt. bruge denne slankedagbog

Hvis du ønsker det, kan du også selv oprette et dokument her i slankeklubben og bruge det som din slankedagbog. Klik på dokumenter inde på slankeholdet. Derefter på Nyt Dokument og du opretter et dokument, du kan bruge som slankedagbog.

Skriv en kommentar