Hold ud

vandrer

“Den eneste, der kan sige til dig, at du ikke kan, er dig selv. Og du behøver ikke høre efter.” — Nike-reklame

Denne slankeklub handler mest af alt om, hvordan du skaber et kalorieunderskud, der giver vægttab, du kan fastholde — vel at mærke uden at sætte helbredet på spil. Altså uden risikable slankepiller eller usunde slankekure, men ved at indføre en eller flere nye sunde vaner.

Hvis overvægtige var i stand til at fastholde blot nogle af alle de vægtab, de opnår, ville de ikke længere være overvægtige.

Af forskellige grunde — som vi vil komme ind på mange gange her i klubben — er det endog meget svært at bevare et vægttab.

Derfor vil næsten alle overvægtige over tid opleve et “slankeforløb”, der ser nogenlunde sådan ud:

 1. taber 5 kilo
 2. tager 5 kilo på i sommerferien
 3. taber 10 kg på den sidste nye slankekur
 4. falder tilbage til tidligere kostvaner og tager 12 kg på over det næste halve år
 5. taber 3 kg med hjælp fra slankepiller
 6. tager 5 kg på i løbet af de næste 3 måneder
 7. taber 15 kg efter en ny diæt udarbejdet af en diætist
 8. løber ind i kærestesorger, trøstespiser og tager 12 kg på over det næste halve års tid
 9. begynder at faste 2 dage om ugen, taber 8 kg i løbet af 3 måneder
 10. det bliver jul, der bliver overspist, kommer ikke rigtig i gang med at faste igen, tager 15 kg på i løbet af det næste års tid
 11. følger diæten i den sidste nye slankebog, løber ture med veninden, taber 14 kg over de næste 5 måneder
 12. oplever en meget stresset periode på arbejde, spiser for meget af det forkerte, sover dårligt, tager 10 kg på
 13. endnu en slankekur, taber 4 kg
 14. familiestridigheder, ked af det, sover dårligt, spiser for meget, tager 6 kg på.
 15. … osv.

Det er ikke svært at regne ud, at selv ganske små vægttab, som kan fastholdes over tid, vil løse en persons vægtproblemer.

Det er heller ikke svært at se, at det er bestemte adfærdsmønstre, som ødelægger de resultater (de vægttab), som overvægtige opnår.

Det er naturligvis individuelt, hvad der får en person til at overspise i det forkerte, og derved sabotere et opnået vægttab, men overvægtige har næsten altid vaner og adfærdsmønstre, som reelt gør det umuligt for dem at fastholde de vægttab, de har arbejdet så uendelig hårdt på at opnå.

Det er en udfordring at ændre indlært adfærd (indgroede vaner), men det behøver ikke være helt så svært, som du måske tror, hvis du griber tingene rigtigt an.

___

Ifølge nogle psykologer er op til 95 % af alt, hvad du tænker, føler, gør og opnår, et resultat af dine vaner.

Lige fra din tidlige barndom, har du udviklet en lang række vaner, som får dig til at handle automatisk i langt de fleste situationer i din hverdag, uden du behøver at tænke over det.

Det er derfor i stor udstrækning dine vaner, der bestemmer, hvad du foretager dig det meste af tiden.

Det er også sandsynligt, at de fleste af de beslutninger, du tager i løbet af en dag, er baseret på dine vaner. Det er den slags beslutninger, hvor du nærmest ikke tænker, men blot bestemmer ud fra, hvad du er vant til — inkl. hvad, hvornår og hvordan du spiser, hvor meget søvn og motion du får osv.

Med andre ord er det meste af din adfærd styret af, hvad du plejer at gøre.

Vaner hjælper dig til meget lettere og nærmest automatisk at gøre de ting, du har indlært.

Gentagelser skaber vaner

Det er ikke sikkert, du kan huske det, men det tog faktisk en rum tid, før du lærte at gå — og det var ikke spor let i begyndelsen — men da du først havde lært det, gik der ikke lang tid, før du ubesværet kunne gå rundt som det passede dig, uden du behøvede at koncentrere dig om, hvordan du flyttede benene.

Vaner er et resultat af det, du har indøvet i en periode — hvor du har gentaget det igen og igen, indtil du gør det let og ubesværet, uden at tænke over det.

Det er hverken rart eller let at køre bil, før du har lært det, og det sidder i rygmarven at styre, skifte gear osv.

Det er hverken let eller sjovt at være på dybt vand, før du har lært at svømme.

Dine vaner hjælper dig med at få ting gjort, uden du behøver at tænke over det. Indlærte vaner gør det lettere at udføre regelmæssige rutiner samtidig med, at du kan bruge dit sind til noget andet. Det er ved hjælp af regelmæssige gentagelser, at hjernen indlærer nye vaner, der enten kan hjælpe eller skade dig.

Dine gentagne handlinger skaber rutiner, som din hjerne derefter udfører automatisk, så snart den har lært dem udenad.

 • Hvis det først er blevet til en indgroet vane at spise lidt for meget af det, som feder, bliver det til den normale måde at spise på, som det kan være svært at lave om på, fordi det nærmest sker automatisk.
 • Hvis det først er blevet en vane at spise alt for meget fedt, sukker eller salt dannes der en salgs afhængighed i hjernen, som det kan være meget krævende at slippe af med igen.
 • Hvis det først er blevet en vane at søge trøst eller nydelse i kalorierig mad, er det en udfordring at skabe nye vaner, der giver dig nydelse og mening uden, at du får kalorier med i købet.
 • Hvis du igennem tiden har været på mange slankekure, har du sandsynligvis også lært at spise på mange usunde måder, som har givet dig problemer, der kan minde om spiseforstyrrelser — eller du har måske vænnet dig til at spise mad med alt for mange animalske proteiner eller på anden måde blot gjort dine fremtidige bestræbelser på at klare dine vægtproblemer til et endnu større projekt.

Nye vaner, der giver vægttab

På samme måde, som du kan lære at køre bil, cykle eller svømme, kan du også lære at tilegne dig de vaner, som giver dig det vægttab, du ønsker.

Hold ud! Når først det nye er en naturlig del af din hverdag, er det let.

Det er ikke sikkert, at du behøver at justere ret meget på dine kostvaner, for at klare dine vægtproblemer, men det er også muligt, at du bliver nødt til at gennemføre en eller flere ændringer, som bliver en stor udfordring for dig.

Nogle af de vaner, der fremmer vægttab og gør det lettere at fastholde et vægttab, er:

 • kun at spise, når du er sulten
 • hovedsageligt at spise grøntsager og anden mad, der indeholder mange sunde næringsstoffer uden at indeholde for mange kalorier
 • at bevæge dig nok i hverdagen (og/eller dyrke motion)
 • at få nok søvn og god søvn

Det handler om at fastholde de nye vaner længe nok, indtil de er blevet en naturlig del af din hverdag, og du ikke længere savner dine gamle vaner — og ikke længere har tendens til automatisk at falde tilbage til dem.

Det er svært at holde op med at ryge, men det er ikke svært for en ikke-ryger ikke at ryge!

Det er måske svært at undvære slik, men kun indtil du ikke længere har trang eller lyst til det.

– – –

Indlærte vaner er en stor hjælp!

— eller en stor byrde!

Sådan er det med vaner.

Vær tålmodig med dig selv, men sats især på at gøre fornuftige kostvaner, der løser dine vægtproblemer, til en naturlig del af din livsstil.

Det er ændringen, der kan være svær og en stor udfordring. Når først, du har indført de kostvaner, der vil give vægttab, går resten næsten af sig selv.

”Vi skaber først vore vaner, og derefter skaber vore vaner os.”
— John Dryden

Af John Buhl den 03. januar 2015

Hold af