slankeklubbens-banner

Slankekure eller nye kostvaner?

Slankekure -- alle slankekure! -- kan få dig ned i vægt, hvis du ellers kan holde dem ud længe nok, men omtrent det eneste, der betyder noget, er, om du på en overkommelig og fornuftig måde kan fastholde de vægttab, du opnår.

slanke kvinde spejler sigDu opnår de bedste resultater ved at fokusere på de bedste kostvaner.

Det handler sjældent om at starte på endnu en slankekur, men langt mere om, hvordan du lærer at indføre netop de kostvaner, der giver dig de vægttab, som du efterfølgende er i stand til at fastholde.

Først en kort introduktion, så du kan se, om denne slankeklub er noget for dig.

De fleste overvægtige tror, at det kun handler om at komme ned i vægt, og hvis det lykkes, er alt godt. De vælger slankekure i håb om et tilfredsstillende vægttab.

Men slankekure løser ikke vægtproblemerne — heller ikke, når de giver vægttab — ofte tværtimod.

I stedet for at gå på kur kan du vælge at justere på dine kostvaner, som beskrevet her på siden, og fokusere på at spise mere af de fødevarer, der sikrer en sund vægt, frem for at tænke for meget på, hvad du helst skal undgå eller spise mindre af.

Det er sandsynligt, at du ikke bryder dig helt så meget om den nye mad i starten. Det er naturligt nok. Du har vænnet din krop til bestemte fødevarer, og du har dine livretter.

Hvad du kan lide og har lyst til er i stor udstrækning en vanesag, men med lidt tålmodighed kan du lære at vælge og tilberede sund "slankemad", så du holder af den.

Det er først og fremmest vigtigt, at det, du spiser, fylder maven op og mætter godt, uden du får for mange kalorier.

Nedenfor kan du se eksempler på, hvor meget den samme mængde kalorier fylder i maven.

maver
Hvilke typer af fødevarer, du spiser mest af, har stor indflydelse på din vægt.


Slankeværdi

Madens kalorietæthed — altså, hvor mange kalorier, der er i maden sammenlignet med, hvor meget den fylder, som illustreret ovenfor — er den vigtigste, men ikke den eneste faktor, der afgør, hvor slankeegnede fødevarer er.

Vi bruger ordet slankeværdi som en betegnelse for den samlede vurdering af de egenskaber ved et fødemiddel, der kan spille en rolle i forbindelse med vægten — både på kort og lang sigt.

Emnet er uddybet i e-bogen: Slankeværdi — Spis store mængder mad uden at tage på

Fødevarer med den højeste slankeværdi har en unik egenskab, som du kan bruge på en meget effektiv måde!

Det er nemlig fødevarer, som du umuligt kan tage på af, uanset hvor meget du spiser.

Disse fødevarer er blevet tildelt slankeværdi 10 (de fleste grøntsager og nogle frugter).

Jo mere du spiser af disse fødevarer, jo mere vil du tabe dig, og i mange tilfælde gælder det samme for slankeværdi 9 fødevarer, når de er tilberedt rigtigt (medmindre du har et meget lavt stofskifte).

Det skyldes, at disse fødevarer indeholder færre kalorier, end din krop bruger på at spise og fordøje dem (og på sit basale stofskifte i den tid, maden ligger i maven).

kalorietabel.dk kan du på en let og smart måde se, hvilke fødevarer der har den højeste slankeværdi indenfor hver kategori.

Prøv fx at gå ind på: kalorietabel.dk/groentsager

Gå til kolonnen "Slankeværdi".

Ude til venstre i tabellen står der: Vis [...] linjer. Vælg at vise ALL.

Klik nu på ordet slankeværdi i tabellens kolonne for slankeværdi.

Du kan nu sortere fødevarerne, så dem med den højeste slankeværdi er øverst, og se hvilke fødevarer, der har slankeværdi 9 og 10.

Du vil da komme frem til en tabel, der ser nogenlunde sådan ud (uddrag):

slankevaerdi-fra-kalorietabel

Det samme kan du gøre med alle andre tabeller på kalorietabel.dk

Brug gerne lidt tid på at lære, hvilke fødevarer der har slankeværdi 9 og 10, så du ved hvilke fødevarer, du med særlig fordel kan:

  • tilsætte retter med lavere slankeværdi
  • lære at tilberede på måder, så du kan lide dem.
  • tilsætte de retter du plejer at spise og holder af, så de får en højere slankeværdi?

vegetarretEksempel på en lille og simpel ret med kartofler og grøntsager

Et måltid, der består af store mængder grøntsager sammen med lidt bønner eller linser og lidt fuldkorn eller kartofler, er et eksempel på et ideelt slankemåltid.

Hvis du ønsker at tabe dig hurtigt og effektivt, kan vi som tommelfingerregel sige, at hovedingrediensen i de fleste måltider bør være grøntsager — resten er tilbehør!


Fokuser på det vigtigste

— glem resten!

Der findes rigtig mange faktorer, som i en eller anden udstrækning kan påvirke vægten, og som kan have en vis betydning — og en lang række faktorer, som vi bliver fortalt er vigtige, selv om de ingen eller stort set ingen betydning har.

Uden at vi i denne omgang forsøger at sortere i alle de meninger, kostråd og kure, vi hører og læser om i forbindelse med overvægt, er det største problem med dem alle, at de har en udpræget tendens til at distrahere os fra det, som betyder mest.

Hvis du bruger din tid og energi på at forstå og gennemføre uvæsentlige eller ligegyldige ændringer i din kost eller liv, har du sandsynligvis ikke nok viljestyrke tilbage til at få gennemført det vigtigste.

Du har ikke — ingen har — ubegrænset viljestyrke og energi til rådighed.

Du kører ganske enkelt alt for let træt i det hele, hvis du forsøger at overholde en række regler eller kæmper for at gennemføre ændringer, som ikke gør den store forskel på længere sigt.

Forkert prioritering kan i sig selv forhindre succes med vægttab.

Det interessante er, at du både kan gøre det lettere for dig selv og væsentlig øge dine chancer for succes, hvis du fokuserer på og bruger din energi og viljestyrke på at spise nok af den mad, der mætter godt uden at indeholde for mange kalorier, og som på andre måder har en høj slankeværdi.

Udfordringer

Der er ofte enorme udfordringer på vejen mod en idealvægt (eller blot en vægt, der er tæt på din idealvægt).

Du er oppe imod svære odds.

Der er meget, som kan gøre det svært at indføre de kostvaner, der løser dine vægtproblemer.

De problemer og udfordringer, du koncentrerer dig om, er dem, som gør det svært for dig at spise nok mad med høj slankeværdi. Og kun dem.

Når du fokuserer på det væsentligste, og hvad du vil opnå, ved du også, hvilke problemer og udfordringer, du bliver nødt til at løse, og hvilke du ikke behøver at bruge tid og energi på.

Ved kun at fokusere på det vigtigste bliver det lettere at overskue, hvilke problemer, som især kræver din opmærksomhed.

Tilmeld dig klubbens nyhedsbrev (du behøver ikke være medlem for at modtage nyhedsbrevet).

Eksempler på indlæg

Kalorier i mad

Mindre kød, men vægttabet er gået i stå

Af John Buhl | 2. februar 2019

Tina spørger: Jeg spiser sundere og meget mindre kød, som du siger man skal. Jeg tabte mig i starten, men ikke længere!? Er blevet anbefalet Du-kan kuren … kan-du 🙂 … Læs mere…

Frugt er del af en sund slankekost

Spis gerne frugt, når du vil tabe dig

Af John Buhl | 8. september 2018

Astrid skrev: “Du nævner, at man ikke tager på af frugt, men jeg har altid hørt det samme som diætisten siger, at jeg ikke må spise frugt (eller kun lidt), … Læs mere…

Hjemmeside om Sikker Slank

Ny hjemmeside om Sikker Slank

Af John Buhl | 10. august 2018

En ny forenklet hjemmeside om Sikker Slank En væsentlig del af Sikker Slank-programmet er, at du lærer at tackle de problemer og udfordringer, der kan være forbundet med at indføre … Læs mere…

Medlemssiderne holder pause

Medlemssiderne holder pause

Af John Buhl | 3. august 2018

Rent teknisk og tidsmæssigt er det noget af en udfordring, at få medlemssiderne til både at fungere efter hensigten og at vedligeholde dem. Det er også en stor udfordring for … Læs mere…

Skal jeg tælle kalorier, fedt eller kulhydrater?

Af John Buhl | 24. januar 2017

Kære John Jeg vil gerne prøve, at se om jeg kan tabe ca. 5 kg. Jeg vil gerne vide om det er bedst at tælle kalorier, fedt eller kulhydrater. Jeg … Læs mere…

Overvægt, galdesten og kolesterol

Af John Buhl | 23. januar 2017

Mail fra en læser: Efter et succesfuldt efterår med 9,5 kg vægttab på 2,5 måneder tog jeg på en velfortjent juleferie – og fik så mit andet anfald af galdesten … Læs mere…

Kvinde tæller kalorier

Skal jeg tælle kalorier?

Af John Buhl | 22. januar 2017

Hej John Jeg skriver til dig, fordi jeg mangler hjælp nu. Jeg har nu tabt mig 17 kg. i en periode på 1½ år. Jeg har spist mindre og mere … Læs mere…

Behøver jeg slet ikke at tænke på mængderne af mad?

Af John Buhl | 9. december 2016

Hej John, Kan det virkelig passe, at jeg ikke behøver tænke så meget over mængderne? I din bog nævnes der ikke deciderede begrænsninger. Jeg kunne godt tænke mig at slippe … Læs mere…

Feder svinekød?

Af John Buhl | 9. december 2016

For år tilbage bragte jeg uddrag fra en artikel i Børsen i et nyhedsbrev. Artiklen omhandlede svinekød – og hvordan sammensætningen af den kost, danskerne sætter til livs er den … Læs mere…

Tager det lang tid at lægge sin kost om?

Af John Buhl | 9. december 2016

For nogle år siden bragte jeg følgende mail i et nyhedsbrev: Kære John Nu har jeg prøvet de opskrifter der er i bogen jeg har købt hos dig (“303 Slankeopskrifter”) … Læs mere…