Slankeprogrammet

Slankeprogrammet og slankeklub.dk er baserslanke kvinde spejler siget på oplysninger, erfaringer og videnskabelige undersøgelser fra fremtrædende diætister, læger, ernæringsforskere og andre eksperter.

Læs evt. mere under kilder og inspiration

Slankeprogrammet indeholder fire punkter som mest af alt handler om, hvordan du skaber et kalorieunderskud, der giver vægttab, du kan fastholde.

Mere end noget andet er det dine kostvaner, der bestemmer din vægt.

Derfor handler slankeprogrammet, andre tekster i klubben og slankeklubbens forum mest af alt om, hvordan du indfører og lærer at holde af sunde kostvaner, hvor du kan spise dig mæt og tilfreds uden at få for mange kalorier.

Vi tager udgangspunkt i de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, som vi dog justerer lidt — og i nogle tilfælde en del — så de bliver endnu sundere og mere slankevenlige. Vi kan også sige, at kostanbefalingerne her i klubben spænder fra disse meget overkommelige officielle kostråd til en sund plantebaseret kost med få eller ingen animalske fødevarer.

Formålet med klubben er at motivere dig til at vælge og fastholde en kost, der er så tæt på den ideelle slankekost som muligt.

Hvis du er enig i denne målsætning, og det også er den måde, du ønsker at tabe dig på, kan du blive medlem af klubben ved at tilmelde dig her

Vigtigste punkt i slankeprogrammet:
Vælg en plantebaseret kost

Kort fortalt er anbefalingerne:

1) Spis store mængder frugt og grøntsager dagligt sammen med moderate mængder af anden mad uden for mange kalorier.

2) Fravælg for det meste — og så meget, som du kan overkomme — animalske fødevarer samt raffinerede fødevarer som olie, sukker og hvidt brød.

Er du svært overvægtig, kan du ikke undgå at tabe dig hurtigt og effektivt, hvis du kompromisløst spiser på den måde. Men du kan også på en god måde vælge at satse på mindre og gradvise ændringer, som efterhånden vil give dig det vægttab, du ønsker.

Du kommer længst og taber dig hurtigst ved at være konsekvent, men selv med rimelig meget “snyd” vil du tabe dig på en måde, som du bliver i stand til at fastholde.

Opskrifter og menuplaner

Her i klubben satser vi på at ændre kost og livsstil frem for blot at spise en stribe fastlagte retter efter en forudbestemt kostplan, men det er naturligvis helt i orden at bruge opskrifter og menuplaner med det formål at finde frem til retter, der passer dig godt.

Vær tålmodig og eksperimenter med nye retter, nye ingredienser og nye sammensætninger — og du vil med tiden finde frem til en kost, som du både holder af, og som vil klare dine vægtproblemer.

Det vigtigste er sund plantebaseret mad


Bevæg dig nok

Når du vil tabe dig er det langt vigtigere, hvad du vælger at spise end, hvor meget motion, du dyrker. Men selv om motion alene sjældent giver ret meget vægttab, hjælper motion med at forebygge, at du tager på igen efter, du har tabt dig.

Den bedste kombination er sunde kostvaner og daglig motion.

Kostændringer er bedst til at sikre vægttab. Motion gør det lettere at fastholde vægttabet.

Motion er med til at sikre, at du bibeholder din muskelmasse, styrke og kondition, hvorimod du risikerer at få mindre muskelmasse, styrke og kondition, hvis du næsten udelukkende taber dig ved hjælp af kostændringer.

På længere sigt har motion mange positive virkninger — både på sundhed, velvære, humør og vægten.

Blot lidt motion af flere omgange i købet af dagen er nok til at øge din fedtforbrænding og give resultater på længere sigt.

Der er utallige muligheder for at indføre mere bevægelse i løbet af dagen. Find mange små ændringer i din hverdag, som vil give dig bare lidt mere motion/bevægelse, end du er vant til, og øg derefter gradvist din indsats.

Find flere måder at indføre mere bevægelse i dagligdagen


Gør det lettere at ændre vaner

En af de vigtigste forudsætninger for at ændre vaner — eller som i hvert fald gør det langt lettere — er, at dine omgivelser så vidt muligt matcher de vaner eller den adfærd, som du ønsker at tilegne dig.

En af de smarteste ting, du kan gøre, er derfor at tilpasse dine omgivelser, så

  1. det er mere besværligt at fortsætte de vaner, du ønsker at ændre
  2. det er lettere og mere fristende at vælge det, du ønsker skal blive til nye vaner.

Den største udfordring for de fleste mennesker er at forbedre deres kost. Det vigtigste er derfor, at gøre det så let som muligt at ændre kostvaner.

Mange fødevarer er blevet fremstillet med henblik på at appellere til din medfødte og tilvænnede smag for sødt, salt og fedt — og din lyst eller måske trang til at spise disse fødevarer kan forhindre succes med dit vægttab.

Har du disse fødevarer omkring dig, risikerer du at overgive dig til dem eller bruge for meget energi på at modstå fristelsen til at spise dem. Det er meget lettere at overvinde trangen, når de ikke er i nærheden. Ved at fjerne de fødevarer, du ønsker at undgå, fra din nærhed, bliver det lettere at undgå dem.

Ved at ændre på nogle ting i din hverdag, kan du samtidig gøre det lettere og mere fristende at spise de bedste fødevarer.

Det er med andre ord lettere at undgå de fødevarer, som du ikke bringer ind i dit hjem eller gemmer godt væk, og det er lettere at spise rigelige mængder sunde fødevarer, når de er lettilgængelige i huset, og ser fristende og lækre ud.

Prøv at udtænke flere måder, du kan gøre det mere besværligt at fortsætte de kostvaner, du ønsker at ændre, og holde dig til de kostvaner, du ønsker at indføre.

Gør det lettere at ændre motionsvaner

Du anvender det samme princip i forbindelse med motion ved fx at parkere bilen et stykke væk, når du køber ind, skal på arbejde eller har andre ærinder, og brug anledningen til en rask gåtur. Du kan også fx købe gode løbesko, som står fremme, eller have motionscyklen til at stå foran fjernsynet.

Osv.

Når du gør den nye kost og livsstil så let som muligt at efterleve, bliver det mere overkommeligt at indarbejde det nye i dit liv.

Find måder, der frister dig til at indføre og fastholde sunde vaner


Støtte og opbakning

Du vil givetvis have lettere ved at holde fast i de nye vaner, hvis du har god opbakning.

  • Forsøg at få så meget opbakning og støtte fra dine venner, familie eller kollegaer, som du føler, du har brug for. Fortæl dem præcist, hvordan de kan hjælpe. Sørg fx for, at de ikke byder dig på slik, kager og andet, som du ønsker at undgå.
  • Find eventuelt en ven/veninde at ændre kost og livsstil sammen med, så I kan lufte jeres problemer over for hinanden, opmuntre hinanden til at fortsætte osv.
  • Vær aktiv her i slankeklubben — kom med opmuntring eller et tip til medlemmer, der har brug for det, få selv støtte og opbakning fra andre, stil spørgsmål, kom med forslag, del dine meninger og erfaringer med andre i klubben.

Få nok støtte og opbakning


Flere og flere  personer, som har erfaring med vægttab og plantebaseret kost, vil efterhånden stille deres ekspertise og vejledning til rådighed i slankeklubbens forum.

Brug slankeklubbens forum til at modtage og give hjælp/opbakning til at gennemføre dette slankeprogram, som altså består af fire enkle punkter:

  1. at vælge en plantebaseret kost
  2. at dyrke motion
  3. at gøre det så let som muligt at ændre vaner
  4. at få støtte og opbakning — blandt andet fra denne slankeklub.

Punkt 1 er vigtigst. De andre punkter (2-4) vil gøre 1 mere overkommelig.

Brug forummet til både at modtage og give opbakning til at indføre og følge disse enkle retningslinjer. Vær aktiv i forummet ved både at give og modtage opbakning, tips, erfaringer med vægttab mv.