Fuldkornsbrød — der mætter godt og længe

Undersøgelser har vist, at raffinerede kulhydrater kan øge tendensen til at overspise. Det har blandt andet noget at gøre med den måde raffinerede kulhydrater påvirker dit blodsukker på (du bliver hurtig sulten igen efter, du har spist). Men det har også at gøre med mængden af næringsstoffer i den slags mad. Der er ikke mange næringsstoffer tilbage i det meste brød, du køber hos bageren eller i supermarkedet.

Fiberrige fuldkornsprodukter bør være en del af en sund og varieret kost for de fleste. Mennesker, der spiser fuldkornsprodukter, har lavere forekomst af diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer sammenlignet med dem, der fx i stedet spiser mere slik, sukker eller animalske fødevarer.

Fordele ved lang hævetid

Lang hævetid (mindst 10 timer) har betydning for brødets smag, konsistens, holdbarhed og næringsværdi. Den lange hævetid sikrer også nedbrydelsen af fytin (en fosforsyreforbindelse der forekommer i korns skaldele, og som binder visse mineraler som uopløselige salte, der ikke kan optages i kroppen). Heldigvis indeholder korn også et enzym kaldet fytase, der nedbryder fytinet, når dejen langtidshæver, og derved gør mineralerne i kornet mere tilgængelige for kroppen.

Det bedste du kan gøre for at få næringsrige og mættende brød er, at bage det selv, og de bedste brød enkle at bage!

Grundopskrift på hjemmebagt fuldkornsbrød

1000 gram fuldkornsmel *
7,5 dl koldt vand

3-5 g gær eller 1-2 g tørgær

8 – 16 g salt efter smag **

Rør mel, gær og salt ud i vandet til dejen får en grødagtig konsistens. Rør yderligere 5-10 minutter med røreske eller et par minutter med røremaskine til dejen får en sammenhængende, blød konsistens.

Dæk skålen med et vådt viskestykke og stil dejen til hævning i 8-16 timer ved stuetemperatur eller køligere (jo lavere temperatur, jo længere hævetid).

Efter hævning røres dejen let og fordeles i to forme, der stilles til efterhævning på et lunt sted (30-40 grader) 1-2 timer eller op til 4 timer ved stuetemperatur.

Bages ca. 45 minutter ved 220 grader til skorpen er sprød og let gylden. Ønsker du en tykkere skorpe, bager du blot i længere tid ved lavere temperatur.

* Du kan vælge fuldkornshvedemel (groftmalede hvedekerner med alle skaldele), grahamsmel eller kamut fuldkornsmel (kamut kaldes også kæmpedurum og er en 2000 år gammel hvedeart). Vælg så vidt muligt økologisk mel.

** Jo mindre salt, du bruger, desto bedre. Men det er også vigtigt, at dit hjemmebagte brød smager så godt, at du og din familie begynder at foretrække dit hjemmebag!

Bemærk: Dette er en grundopskrift, som du kan eksperimentere med og variere på mange måder. Du kan tilsætte frø, nødder, rosiner og andet til dejen, og på den måde variere konsistens og smag. Dit valg af mel har naturligvis også stor betydning for smag og konsistens.

Du kan fx gøre dit brød rig på omega-3 fedtsyrer ved at tilsætte valnødder, knust hørfrø, chiafrø og/eller quinoa.

Hvad med også at tilsætte lidt rugmel, bygflager, havregryn og/eller krydderier?

Prøv dig frem, og du lærer hurtigt at bage super sunde fuldkornsbrød, der mætter godt og passer til den smag, du foretrækker.

Find inspiration til flere enkle og sunde opskrifter på rigtige fuldkornsbrød på naeringshus.dk