kvinde på strand

Hvorfor overvægtig

Din krop er indrettet, så den kan oplagre betragtelige reserver af næringsstoffer — blandt andet i form af fedt.

Engang i fortiden var det en vigtig mekanisme, som gjorde det muligt at tære på fedtdepoterne i perioder med mangel på mad.

Selv om vi i vores del af verden ikke længere bliver udsat for perioder med mangel på mad, har vi bevaret dette oplagringssystem.

Indtager du flere kalorier, end din krop forbrænder, vil overskuddet derfor blive oplagret i form af fedtdepoter.

Den grundlæggende årsag til, at du er blevet overvægtig er, at du har indtaget flere kalorier, end du har forbrændt.

overvægtig mand

Ikke alle mennesker forbrænder kalorier lige hurtigt, og nogle har lettere ved at oplagre overskud af kalorier i form af fedt.

Et spørgsmål om kalorier

Kalorier er kroppens brændstof. Det er ved at forbrænde kalorier, at din krop får energi til alle dens funktioner og til fysisk aktivitet.

Kroppen er en slags organisk maskine, der kører på kalorier. Kalorier er for en krop, hvad benzin er for en bil.

Det er kalorierne i din mad, der gør det muligt for dig at trække vejret, bevæge dig, bruge hjernen og alt muligt andet, der sker i kroppen.

Når din krop har brug for energi til at udføre alle dens funktioner eller udføre fysisk arbejde, forbrænder den kalorier fra sukker i blodet og evt. fra dine fedtdepoter.

Du kan til en vis grad regne ud, hvor meget du tager på af de ekstra kalorier, du indtager.

Et kilo fedt indeholder 9.000 kcal. Men eftersom fedtvævet på din krop også indeholder ca. 25 % vand, vil du tage et kilo på for hver 7.000 ekstra kcal, du indtager, som du ikke får brændt af igen.

Indtager du i gennemsnit 235 ekstra kcal dagligt (som ikke bliver forbrændt) — et par øl eller 50 g chokolade — tager du et kilo på i løbet af en måned.

I weekender, til fester og ved andre specielle lejligheder er det ikke ualmindeligt, at vi indtager langt flere ekstra kcal, end vi lige tænker over eller er bevidste om.

Kalorieindtagelse og kalorieforbrænding afgør vægten

De amerikanske kostråd — dietary guidelines — konkluderer, at der er stærke beviser for, at der ikke findes en optimal fordeling af makronæringsstoffer (protein, fedt og kulhydrat), der gør det lettere at tabe sig eller fastholde et vægttab. Det afgørende er kalorieindtaget.

For store fedtdepoter er et resultat af for høj indtagelse af kalorier.

Læs evt. artiklen: Nyt studie: Kalorier afgør vægten uanset hvor de kommer fra

Når alt kommer til alt er vægttab eller vægtstigning næsten udelukkende et spørgsmål om kalorier og forbrænding.

Hvordan slank