Nye vaner

Af John Buhl den 03. januar 2015

Når noget først er blevet til en vane er det langt lettere at gøre, som vanen dikterer, end det er at begynde at gøre tingene på en ny og måske bedre måde.

Hvis du først har vænnet dig til et stillesiddende liv med meget lidt fysisk aktivitet, er det lettere og mere komfortabelt at fortsætte den livsstil — frem for at blive meget fysisk aktiv.

Hvis du først har vænnet dig til at være fysisk aktiv — og evt. dyrke en del motion eller sport — er det langt lettere og mere komfortabelt for dig at fortsætte den livsstil, end det er pludselig at indføre en mere passiv livsstil.

Hvis først du har vænnet dig til at spise almindelig dansk mad, er det en udfordring — både socialt, for dine smagsløg og din fornemmelse af mæthed — at gå over til en grøn og sund kost, der vil løse dine vægtproblemer.

Hvis du er vant til at spise en sund plantebaseret kost vil en stor del af den mere traditionelle danske mad virke tung, smagløs eller for fed. Du vil savne mere grønt, smagsnuancerne og den lette følelse efter måltidet (og måske din slankere figur).

 Det er i stor udstrækning dine vaner, der afgør, hvad du kan lide og ikke lide.

Gør det lettere at ændre vaner

Det er i sagens natur en stor udfordring at ændre indgroede vaner.

Der er flere ting, du kan gøre for at gøre det lettere at ændre vaner — måske endda meget lettere!

Fokuser først og fremmest på:

  • at lave om på dine omgivelser
  • at bruge din viljestyrke bedst muligt
  • at belønne dig selv, når du klarer dig godt
  • at få den nødvendige opbakning.

Lav om på dine omgivelser