Supper

Supper er fremragende slankemad. De kan laves, så de mætter godt uden at give ret mange kalorier. Og laver du en stor portion, kan du spise suppen til flere måltider og som mellemmåltider.

Supper mætter generelt godt i forhold til kalorier, og hvis du bruger en kaloriefattig suppe som forret, vil du sandsynligvis spise færre kalorier til det måltid.

Begynd gerne med en suppe

Fra det tidspunkt, hvor du begynder at spise, går der tid, før hjernen har modtaget signal om, at du er mæt. Derfor er specielt suppe en god ret eller forret, når du er på slankekur. Det tager tid at spise suppe, og hvis du bagefter skal have endnu en ret, vil du allerede være næsten mæt.

Supper mætter godt i forhold til kalorier.

Hvis du begynder et måltid med en tallerken suppe, vil du sandsynligvis spise færre kalorier til det måltid.

Suppen skal indeholde grøntsager, men kan også indeholde magert kød, fjerkræ, bønner, grønsager mv. — men undgå fedt og olie i suppen.

Når du spiser suppe, spiser du givetvis også langsommere, end når du spiser andre fødevarer. Det er i sig selv med til at forebygge overspisning.

Nedenfor er nogle opskrifter fra e-bogen 303 slankeopskrifter, men du kan også let finde mange kaloriefattige suppe-opskrifter på nettet. Vælg især supper med meget grønt og uden fedt/olie.

Chilisuppe med bønner

(4 personer)

1 hakket løg
4 fed finthakket hvidløg
2 udkernede, hakkede røde peberfrugter
2 udkernede, finthakkede røde chili
½ l vand
1 l tomat- eller grøntsagsjuice
2 spsk puré af soltørret tomat
1 dåse skyllede, afdryppede kidneybønner
2 spsk finthakket persille

  1. Svits løg, hvidløg, peberfrugter og chili i et par minutter i en gryde.
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser.
  3. Lad suppen simre ½ time.
  4. Blend den og smag til med salt og peber.
  5. Drys med frisk persille, og servér suppen med fuldkornsbrød til.

Pr. 100 g: 257 kJ / 61 kcal.
Pr. portion: 1352 kJ / 322 kcal.
Protein: 20 procent · Kulhydrat: 75 procent · Fedt: 5 procent

Hokaidosuppe

(4 personer)

1 l vand
1 persillerod
500 g hokaidogræskar
1 rød peber
200 g selleri
1 terning urtebouillon
2 store rødløg
chilipeber og oregano

  1. Skær Hokaidoen igennem og fjern kernerne med en ske.
  2. Skær Hokaidoen i skiver og kog dem i vandet sammen med groft hakket selleri, persillerod og løg.
  3. Når grøntsagerne er møre blendes suppen og smages til med bouillon/salt samt chilipeber og oregano.

Pynt med finthakket, rød peber inden servering.

Pr. 100 g: 81 kJ / 19 kcal.
Pr. portion: 429 kJ / 102 kcal.
Protein: 15 procent · Kulhydrat: 77 procent · Fedt: 7 procent

Grøntsagssuppe

(4 personer)

8 dl vand
100 g kartoffel i tern
100 g gulerod i tern
100 g porre i tern
100 g snittede haricots verts
100 g skyllede afdryppede hvide bønner
½ dl suppepasta
1 spsk tomatpure
friske basilikumblade
2-3 stilke bredbladet persille
Salt, peber

  1. Kog vandet, læg alle grøntsager i og lad det simre 15-20 min.
  2. Kom bønner, pasta, tomatpure og krydderurter i suppen og lad den snurre videre, til både grøntsager og pasta er færdigkogte.
  3. Smag suppen til med salt og peber, og servér den i varme tallerkner.

Pr. 100 g: 171 kJ / 41 kcal.
Pr. portion: 608 kJ / 145 kcal.
Protein: 18 procent · Kulhydrat: 77 procent · Fedt: 6 procent

Suppe med bælgfrugter

(4 personer)

2 gulerødder
2 porrer
1 skive selleri
2 blegselleristilke
150 g grønne bønner
125 g ærter
125 g broccoli i buketter
1 liter vand

  1. Skær alle grønsagerne i smalle strimler eller riv dem på den grove side af råkostjernet. Bønnerne skal deles.
  2. Kom alt i en gryde og hæld bouillonen på.
  3. Lad det koge i et kvarter og smag til med salt og peber.

Pr. 100 g: 89 kJ / 21 kcal.
Pr. portion: 392 kJ / 93 kcal.
Protein: 13 procent · Kulhydrat: 82 procent · Fedt: 5 procent

Krydret tomatsuppe

(4 personer)

5-6 gulerødder
2 dåser hakkede tomater
5 dl grønsagsjuice
2 fed hvidløg
2 laurbærblade
1 tsk oregano
1 tsk timian
salt og peber

  1. Riv gulerødderne groft og kog dem sammen med de øvrige ingredienser i juicen i 10 – 15 min.
  2. Tag laurbærblade og hvidløgsfed op og blend eller purér suppen.
  3. Varm den op og servér.

Pr. 100 g: 133 kJ / 32 kcal.
Pr. portion: 537 kJ / 128 kcal.
Protein: 13 procent · Kulhydrat: 79 procent · Fedt: 8 procent

Kikærtesuppe

(4 personer)

1 dåse skyllede afdryppede kikærter
3 soltørrede tomater, skåret i strimler
2 dåser hakkede tomater
2 fed presset hvidløg
2 tsk tørrede rosmarinnåle
1 laurbærblad
salt, peber

  1. Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad det koge ved svag varme i en halv time.
  2. Blend suppen, og smag den til med salt og peber.
  3. Spæd til med vand, hvis du ønsker en tyndere suppe.

Pr. 100 g: 547 kJ / 130 kcal.
Pr. portion: 985 kJ / 234 kcal.
Protein: 21 procent · Kulhydrat: 64 procent · Fedt: 15 procent

Suppe med hvidkål

(4 personer)

125 g tørrede hvide bønner
2 l grønsagsbouillon
2-3 store kartofler
2 courgetter
2 gulerødder
¼ selleri
300 g hvidkål
200 g frosne ærter
basilikum
salt, peber

  1. Læg hvide bønner i blød natten over.
  2. Hæld vandet fra og kog bønnerne i en gryde med 2 liter grønsagsbouillon i ½ time.
  3. Snit kartoflerne, courgetterne, gulerødderne, sellerien og hvidkålen, og kom alle grønsagerne i gryden.
  4. Kog det hele i ca. 20 min.
  5. Tilsæt ærterne, og varm suppen igennem. Smag til med basilikum, salt og peber.

Pr. 100 g: 132 kJ / 31 kcal.
Pr. portion: 1120 kJ / 267 kcal.
Protein: 20 procent · Kulhydrat: 73 procent · Fedt: 6 procent.