Slankeværdi

vegetarret

Mad, der mætter godt og indeholder mange næringsstoffer i forhold til kalorieindholdet, er nøglen til vægttab.

Hvis du forsøger at holde dig på en kaloriefattig kostplan samtidig med, at du spiser for meget af den mad, der ikke mætter særlig godt, har du ikke en chance på længere sigt!

Hvor godt du føler, maden mætter, har både betydning for, hvor meget du spiser til måltidet og, hvor meget du spiser til de efterfølgende måltider.

Når kosten overvejende består af grøntsager suppleret med gode fuldkornsprodukter, friske frugter og bælgfrugter, vil du føle dig mæt af færre kalorier.

Både når du ønsker at tabe dig og, når du ønsker at undgå vægtstigning, er det vigtigt at spise mange fødevarer, der mætter godt i forhold til kalorieindholdet.

Sammen med fødevarers indhold af vitaminer, mineraler, sporstoffer, og gavnlige plantestoffer er det mæthed i forhold til kalorieindhold, der er afgørende for, at du kan tabe dig på en sund og sikker måde.

Fedtfattige måltider, der indeholder mange kostfibre og meget væske er gode eksempler på måltider, der mætter godt i forhold til kalorieindhold.

Fødevarer med højt væske- og/eller fiberindhold vil næsten altid mætte godt — set i forhold til kalorieindholdet.

De fleste frugter og grøntsager har et højt vandindhold. Det giver fylde og vægt, men ikke ret mange kalorier. Fiberrige fødevarer giver ikke kun fylde, men tager også længere tid at fordøje, så du føler dig mæt i længere tid af færre kalorier.

De mennesker, der foretrækker kaloriefattig mad, spiser som regel meget i løbet af en dag, men ender alligevel op med at indtage relativt få kalorier og mange næringsstoffer.

Animalske fødevarer indeholder ingen kostfibre og mætter faktisk ikke særlig godt i forhold til kalorieindholdet. Derfor vil meget kød i kosten — i modsætning til, hvad vi ofte hører — have tendens til at fremme overvægt.

En anden gruppe af fødevarer, der mætter dårligt i forhold til kalorieindholdet er raffinerede kulhydrater som slik, sukker, de fleste almindelige morgenmadsprodukter, almindelig pasta, hvidt brød, kager, kiks o.l.

En tredje gruppe af fødevarer, der mætter meget dårlig i forhold til kalorieindholdet, er fedtrige fødevarer. Det gælder især olier eller fx smør og margarine.

Til gengæld indeholder nogle fødevarer så få kalorier, at du umuligt kan tage på af dem uanset, hvor meget du spiser.

Det er de fødevarer, jeg har givet slankeværdi 10 på kalorietabel.dk

Du behøver hverken at sulte eller holde dig til små portioner mad, blot du sørger for, at din kost indeholder store mængder fødevarer med slankeværdi 10.

Hvis du det meste af tiden holder igen med kalorierige fødevarer og samtidig spiser masser af slankeværdi 10 fødevarer, opstår der en situation, hvor du kommer til at mangle kalorier, selv om du spiser alt det, du orker, og din krop bliver nødt til at tage fra sine reserver (fedtdepoter) for at få nok energi.

Du bliver med andre ord mæt, før du får dækket dit kaloriebehov.

Du kan derfor spise slankeværdi 10 fødevarer når som helst, du har lyst, og i de mængder, du har lyst til.

Det bliver pludselig muligt at fastholde en meget lav kalorieindtagelse i lang tid, når du samtidig spiser løs af fødevarer, som du ikke regner med i din kalorieindtagelse, fordi de reelt ikke giver kroppen kalorier af betydning.

Der er ingen grænse for hvor mange af fødevarerne med slankeværdi 10, du kan spise, bortset fra din fornemmelse af mæthed. Jo mere du spiser af slankeværdi 10 fødevarer, desto mere taber du dig

Liste af fødevarer med slankeværdi 10 i alfabetisk orden

Disse fødevarer har kun slankeværdi 10, når de indtages rå eller let tilberedte — fx dampkogte/letkogte (la dente) eller lynstegte. Der skal stadig være “bid” i dem. De slankeværdi 10 fødevarer, der kan spises rå, skal helst spises rå eller for det meste spises rå. Men det vigtigste er blot at spise så mange fødevarer fra denne liste som muligt.

Grøntsager:

  • AgurkGrøntsager
  • Asparges, grønne
  • Asparges, hvide
  • Aubergine
  • Bambusskud
  • Bladbede, sølvbede
  • Bladselleri
  • Blomkål
  • Broccoli
  • Brøndkarse
  • Bønnespirer (generelt)
  • Cayote, Keyote
  • Champignon
  • Drueagurk (sylteagurk)
  • Fennikel
  • Forårsløg
  • Græskar (inkl. frø)
  • Grønkål
  • Hvidkål
  • Julesalat
  • Kantarel
  • Karse
  • Kinakål
  • Kinaradise
  • Knudekål, glaskål
  • Koriander, blade
  • Kørvel
  • Kålrabi, kålroe
  • Lucernespirer
  • Majroe
  • Paksoi, pak-choi
  • Peberfrugt, grøn
  • Peberfrugt, rød
  • Persille
  • Purløg
  • Radise
  • Rødbede, konserves (uden sukker)
  • Rødkål
  • Salat, egeløv
  • Salat, endivie,(escarole/kruset)
  • Salat, hovedsalat
  • Salat, iceberg
  • Salat, radicchio rosso
  • Salat, Romaine, romersk
  • Savoykål
  • Selleri, rod
  • Spidskål
  • Spinat
  • Squash
  • Tang, agar, rå
  • Tomat

Frugt:

  • Carambol (stjernefrugt)
  • Citron
  • Grapefrugt
  • Grapefrugt, rød
  • Honningmelon
  • Lime
  • Okra, gumbo

Bælgfrugter:

  • Bønner, grønne
  • Voksbønner

En kommentar til “Slankeværdi”

Der er lukket for kommentarer.