Nok protein uden at skade dine nyrer

Der er mange meninger om, hvor mange proteiner, overvægtige bør indtage, når de ønsker at tabe sig. Lige fra, at det ikke betyder noget, til ren proteinhysteri, hvor overvægtige bliver anbefalet at tage så store mængder proteiner, at de ødelægger deres nyrer og får andre alvorlige problemer!

Det er dine nyrer, der skal klare overskuddet af protein i kosten, og det kan på længere sigt give alvorlige skader på nyrerne.

Du skal naturligvis have nok protein i din kost, men det er samtidig vigtigt, at du ikke spiser så proteinrigt, at det belaster dine nyrer eller giver andre problemer.

Rigtig mange mennesker med nedsat nyrefunktioner ved ikke, at de har problemet. Og det er heller ikke let for din læge umiddelbart at se, om du har skader på dine nyrer og nedsat nyrefunktion. Det er ofte først, når skaderne/svækkelsen begynder at blive alvorlig, at patienter og læger bliver opmærksomme på problemet.

Ifølge lægehåndbogen er kronisk nyresygdom blandt de større folkesundhedsproblemer over hele verden og formentlig lider 3-400.000 danskere af sygdommen. Mennesker med kronisk nyresygdom anbefales at reducere proteinindtaget til ca. 0,8 gram protein per kg legemsvægt.

Mange mennesker har kun let nedsat nyrefunktion i mange år og med så milde symptomer, at de sjældent forbinder deres symptomer med nyreproblemer. De ved med andre ord ikke, at de skal passe på med for meget protein i kosten.

Nogle af de faktorer, som forværrer nyreskader og fremskynder tab af nyrefunktion, er blandt andet forhøjet blodtryk, diabetes og overvægt.

Kronisk nyresygdom udvikles gradvist og kan ikke helbredes. Sygdommen opstår pga. et gradvist tab af nyrefunktion over tid. Efterhånden som sygdommen forværres, kan affaldsprodukter ophobes i blodet, hvilket kan være dødelig, hvis der ikke gribes ind.

Derfor:

Lad være med at spille hasard med dit helbred ved at vælge en kost med et ekstra højt indhold af protein!

En nyresygdom kan udvikle sig stort set uden at give symptomer, før nyrerne ikke længere fjerner affaldsstoffer. Det er alvorligt! Det er grunden til at nyresvigt også kaldes en “tavs sygdom”.

Vi er vant til enten at tænke i mængder af protein i forhold til kropsvægt (fx 0,8 – 2 gram protein per kilo kropsvægt) eller hvor stor en procentdel af kostens kalorier, der kommer fra protein (fx fra 10 – 35 %).

Problemet med de traditionelle måder, at udregne proteinindtagelse eller antaget proteinbehov på, er, at nyrerne ikke regner i procenter eller gram protein per kilo kropsvægt. Det er den totale daglig indtagelse af protein — samt, hvor proteinerne kommer fra, og hvad du ellers spiser og drikker — der afgør, om og i hvor stor udstrækning dine nyrer belastes.

Og der skal nok slet ikke så meget øget indtag af protein til, før det kan gå galt.

Specialist i nyresygdomme, Peter Marckmann, udtaler ifølge en artikel i Femina: “Med stigende proteinindtagelse øges belastningen af nyrerne, som udskiller nedbrydningsprodukterne af protein. Denne øgede belastning forårsager såkaldt hyperfiltration i nyrerne. Dette er tydeligt dokumenteret i mange forsøg, f.eks. har en dansk undersøgelse vist, at 50 % øgning i proteinindtagelsen (fra 70 til 108 gram protein pr. dag) medførte en øgning i nyrernes filtration på omkring 10 %. Den øgede nyrebelastning viste sig i samme forsøg også ved øget nyrestørrelse. Hyperfiltration kan på sigt medføre kroniske nyreskader med aftagende nyrefunktion.”[1]

I artiklen: Diætister om protein-trend: Folk gambler med deres sundhed advarer Foreningen af Kliniske Diætister os imod at indtage protein i de mængder, som slankekure og kostvejledere anbefaler. Ifølge Foreningen af Kliniske Diætister er det dokumenteret, at proteinrig kost øger blodgennemstrømningen gennem nyrerne. Det får nyrerne til at svulme op, og belastningen ser ud til at kunne give varige skader.[2]

I årevis har nogle eksperter anbefalet risikable mængder protein til overvægtige.

Ifølge artiklen: Protein er en livsstil i Weekend BT 30.8.2014 mener Pia Andreasen (ernærings- og husholdningsøkonom som er tilknyttet Ude og Hjemme, hvor hun bl.a. skriver proteinrige opskrifter), at en kvinde på 60 kg skal have 126 gram protein om dagen. Og en mand på 80 kg skal indtage 168 gram protein om dagen.[3]

Altså mere end 2 gram protein per kilo legemsvægt. Efter den måde at udregne proteinbehov på, får man det indtryk, at en person på 160 kilo bør indtage over 330 gram protein dagligt!

Det er ikke alene ekstremt usundt, men på sigt direkte livsfarligt.

Professor Arne Astrup, som taler for en proteinrig kost, mener blandt andet, at man skal helt op på 25-35 procent af kalorierne fra proteiner, hvis man er på slankekur eller tæller kalorier.[4] Eller at vi dagligt skal indtage 1,5 gram protein per kilo legemsvægt, og han giver blandt andet et eksempel på, at en person på 100 kilo bør indtage 150 gram protein dagligt.[5]

Men en overvægtig på 100 kg, der indtager 1,5 gram protein per kilo kropsvægt (150 gram protein dagligt) belaster sine nyrer — i det mindste, hvis proteinerne hovedsageligt kommer fra animalske fødevarer.

Endnu værre er det, at efter denne tankegang skal en person på fx 160 kg indtage 240 gram protein dagligt. Det er alt for meget og vil være en enorm belastning for blandt andet nyrerne.

Læger og forskere har længe været betænkelige ved de langsigtede konsekvenser af en kost med et højt indhold af animalske proteiner. Bekymringerne er nok mest gået på, at personer, der allerede har svækkede nyrer eller er i en risikogruppe (fx svært overvægtige), skal passe på. Men i en videnskabelig undersøgelse, gennemført af en række danske forskere, advares der imod, at en proteinrig kost også kan medføre nyreskader hos mennesker med raske nyrer. [6]

En anden videnskabelig undersøgelse har også for nylig vist en sammenhæng mellem høj indtagelse af protein og nyresvækkelse. Undersøgelsen, der bliver offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nephrology Dialysis Transplantation, slår fast, at højere proteinindtag er forbundet med større fald i nyrefunktionen over tid.[7]

Endnu en undersøgelse har vist, at en plantebaseret kost er bedst for nyrerne. Forskerne fulgte 3.972 deltagere med kronisk nyresygdom. Resultatet var, at en kost, der er rig på stegt mad, forarbejdet kød, og sødet drikkevarer gav nyrepatienter den højeste risiko for død, mens de deltagere, der fulgte en plantebaseret kost, havde den laveste risiko for død.[8]

De officielle anbefalinger fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er, at vi helst skal have omkring 0,83 gram protein per kilo legemsvægt per dag.

Svært overvægtige på kaloriefattige kure skal sørge for at få nok protein i kosten, men er du overvægtig, skal du ikke nødvendigvis have mindst 0,83 gram protein per kilo du vejer, da denne anbefaling er baseret på normalvægtiges kropsvægt (og er udregnet i relation til mager kropsmasse og derfor ikke umiddelbart kan bruges til at bestemme proteinbehovet hos en person med ekstra meget fedt på kroppen).

Nogle læger og diætister/kostvejledere har taget anbefalinger om, at overvægtige bør indtage 1,5 gram protein eller mere per kilo legemsvægt, til sig, og derfor fået svært overvægtige til at følge diæter med så store mængder proteiner, at de har sat overvægtiges helbred på spil.

Svært overvægtige på kaloriefattige kure skal normalt ikke tænke på, hvor meget protein, de bør indtage i forhold til deres vægt og heller ikke på, hvor stor en procentdel af deres kalorier, der bør komme fra protein.

Begge metoder kan være misvisende for overvægtige. Begge metoder kan resultere i usunde diæter til overvægtige.

Proteinbehov for overvægtige

Ikke alle er enige i, at man overhovedet behøver at tænke på protein, så længe kosten består af hele uraffinerede fødevarer. Medmindre du forsøger at tabe dig på en kur, hvor du satser på fx kun at indtage 1.200 eller 1.500 kcal dagligt, er det nemlig usandsynligt, at du behøver at tænke på proteiner, blot du spiser dig mæt i sund mad, og kosten ikke indeholder for mange raffinerede fødevarer.

Undersøgelser viser, at proteinomsætningen enten opretholdes eller kun falder svagt på en kaloriefattig kur forudsat, at kosten indeholder mellem 50 g og 100 g dagligt. Op til højst 105 gram protein dagligt ikke ser ud til at have bivirkninger.[9] (i det mindste ikke på kortere sigt).

50 gram protein fra vegetabilske kilder er dog for lidt på kaloriefattige kure, hvis proteinkvaliteten ikke er i top, og det anbefales, at overvægtige på en kaloriefattig kur får mellem 70 og 100 gram protein af høj kvalitet.

Er du svært overvægtig har du sandsynligvis også andre problemer, som gør det ekstra vigtigt, at du undgår eller kraftigt begrænser din indtagelse af animalske fødevarer.

Et gram protein per kg vægt kan måske være i orden så længe de fleste proteiner komme fra vegetabilske fødevarer. Men vejer du mere end 100 kg er det bedst at glemme alt om gram protein per kilo eller procent af kalorierne fra protein, og blot få omkring 70-100 gram protein i kosten og indføre motion i din livsstil, der også inkluderer en vis mængde daglig styrketræning.

Kilder:

[1] Artiklen: Proteinrig kost er uegnet for overvægtige af Per Brændgaard Mikkelsen. Femina 27. januar 2013.

[2] Diætister om protein-trend: Folk gambler med deres sundhed. (Berlingske 13. februar 2015)

[3] Læs mere om forskellige eksperters meninger om vores proteinbehov i e-bogen Proteinhysteri (gratis)

[4] Artiklen: Dét betyder proteiner for din krop i Alt for Damerne 1. juli 2013, hvor Arne Astrup giver sin mening om vores proteinbehov.

[5] Artiklen: Mit bedste sundhedsråd: protein slanker – men hvor meget og hvornår? Af Arne Astrup. Tidligere publiceret iKrop & Fysik 4 – 2008.

[6] Peter Marckmann, Palle Osther, Agnes N. Pedersen, Bente Jespersen. High-Protein Diets and Renal Health. Journal of Renal Nutrition. Published Online: August 01, 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.1053/j.jrn.2014.06.002

[7] Massimo Cirillo m.fl. Protein intake and kidney function in the middle-age population: contrast between cross-sectional and longitudinal data. Nephrol. Dial. Transplant. (2014) doi: 10.1093/ndt/gfu056.

[8] PCRM | Gutiérrez OM, Muntner P, Rizk DV, et al. Dietary patterns and risk of death and progression to ESRD in individuals with CKD: a cohort study. American Journal of Kidney Diseases. 2014;64:204-213

[9] Kilde: Scientific Opinion on the essential composition of total diet replacements for weight control. EFSA Journal 2015;13(1):3957 [52 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2015.3957

Skriv en kommentar